+36-30-430-9633
info@abakandallo-dunakeszi.hu
Twitter
Tweets by AKandallo
Blogger
Google+
Pinterest
Youtube
TEMPORIS: a XXI. század tűztere | Aba Kandalló Dunakeszi

Üdvözöljük az Aba Kandalló honlapján!

TEMPORIS: a XXI. század tűztere

Minek köszönheti e valóságon alapuló, dícsérő jelzőt a fenti tűztér ?Nézzünk néhány egyszerűnek tűnő, ám forradalmi újítást amit a SUPRA gyár fejlesztőmérnökei a tökéletes "folytonégés": a jó szabályozhatóság, a tisztaüveg, a kitűnő hatásfok és nagyszerű teljesítmény érdekében kísérleteztek ki és alkalmaztak.:

A tűztér tulajdonképeni "váza " egy nagyszilárdságú vastag acéllemez, melyet belülről öntöttvas béléssel, kívülről pedig fényes acéllemezzel burkolattal -"konvekciós burkolat 4"- láttak el.

Így egy 3 falú tűztérről beszélhetünk, a külső burkolat és a középső acéllemez közötti 4-5 cm -es résben lévő levegő, a begyújtást követően gyorsan felmelegszik, a szellőzőrácsokon saját fajsúlykülönbségénél fogva, vagy ventillációs keringetéssel hamar a fűtendő helységbe, helységekbe jut.

Az "5" csonkra csatlakoztatható flex csövekkel szomszédos, vagy távolabbi helységetbe vihető.

A fa elégetéséhez szükséges kb. 4,5 köbméter/óra levegőt a készülék teljes egészében a külvilágból szívja be,a "3" csöcsonkra csatlakoztatható 125mm átm csövön, mégpedig az "1" elosztódobozban egy alsó rostélyon keresztüli "primer", valamint egy, a tűztér hátoldalán átvezetett, és így előmelegített "szekunder" levegőre osztva, melyek egymástól függetlenül tökéletesen szabályozhatók 0 és max. fokozatok között.

E két egymással szembeáramló levegő biztosítja a tűztérben többek között a tökéletes égést, valamint az üvegajtó elött beáramló 'szekunder"levegő- mintegy eltólva a füstöt az üvegtől "2" - egyben a "tisztaüveg" funkciót is.A tűztér felett található annak "lezárásaként"a lángterelőlemez, ami nem a hanyományos öntöttvas , hanem fényes acéllemez. Gondolták volna, hogy csupán a felület fényessége által a tűztérbe ilyenmódon visszatükrözött hő és fény energia 25 %-kal kb. 450 fokról 600 fokra növeli a tűztér hőmérsékletét, ami a folytonégéshez elengedhetetlenül szükséges"élő"parázságy létrejöttének egyik feltétele?!

Folytonégésnek nevezzük:

"élő" izzó parázságyra kb.4-5 db hasítatlan száraz (max. 20% nedvességtartalmú, 2 éve szárított) 12-14cm átmérőjű 50 -60 cm hosszú keményfát téve, megfelelő huzatszabályozás mellett 10 óra múlva a tűz azok parazsáról újragyújtható.

A tűztér annyira hermetikusan, légtömören zárható, hogy felső pillangószelepre már nincs is szükség, mivel fent csak annyi füst mehet ki, amennyi lent levegő formájában bejött.

MIT EREDMÉNYEZTEK A FENTI ÚJÍTÁSOK?


1./ 80 % feletti hatásfok
2./ alacsony 3-5 köbméter/év fafelhasználás(kevesebb fizikai munka, favágás, kisebb tárolóhely)
3./ kitűnő meleg és komfortérzet , egyenletes hőeloszlás
4./ A tűz látványának nagy felületen való élvezete gyönyörű lángképek látványa
5./ Hosszú élettartam, problémamentes működés
6./ és utoljára, de közel sem utolsó sorban: kevesebb kivágott fa, kevesebb károsanyagkibocsájtás, környezetkímélő üzemeltetés, felelősség a jövő iránt.

A tűztér felépítésének ábráját mellékelve közöljük.