Google+
Pinterest
Kandalló típusok | Aba Kandalló Dunakeszi

Kandallók

elektromos, modern, rusztikus kandallók

Tekintse meg kandallóinkat és vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cégünk légfűtésű kandallók építésében is nagy tapasztalatokkal rendelkezik.

A kandalló térhódítása annak köszönhető, hogy esztétikai megjelenése mellett, igazodik egy dolgozó család azon igényéhez, hogy működési elvénél fogva igen hamar meleg legyen akár 72-85% hatásfok mellett egy 120-300 légköbméterű lakrészben.

(A légfűtés elvét a Szakmai kérdések fejezetben ismertetjük a cserépkályha működésével együtt.)

Néhány szó a folytonégő tűzterekről
folytonégő tűztér
Egy kandalló tűzterét akkor nevezhetjük folytonégőnek, ha egyszeri megrakással képes 10 óra lassú égésre, és még ezt követően is olyan parázságyat képes tartani, melyről újra tüzet gyújthatunk.

Miért is jó annyira a folytonégő tűztér?Egyrészt a fűtés sokkal takarékosabbá válik, hiszen egyszeri megrakásról beszélünk, másrészt elkerülhető az a probléma, ami általánosságban előfordul, tehát, hogy hirtelen rettenetesen meleg lesz, kialszik a tűz, majd kihűl az egész lakás. A folytonégő tűztér segítségével teljesen kiküszöbölhető ez a probléma, hiszen folyamatosan adja a meleget, és lehetséges egy általános, egyenletes hőmérsékletet beállítása is.

Ami fontos még a folytonégő tűztér világában, az, hogy milyen fával is tüzelünk. Ahhoz, hogy tényleg normális teljesítményre számítsunk és olyan hatású funkcióra, melyet fentebb említettünk, teljesen száraz, kemény fát kell használnunk. Ez körülbelül a már két éve kivágott fát jelenti, melynek volt ideje kiszáradni.

Ha Ön is a folytonégű tűztér és kandalló mellett döntene, forduljon hozzánk!


Érdekesség: a kandallók története
kandalló
A kandallók története gyakorlatilag az őskorban kezdődött: az ősember tüzet rakott a barlangja közepén, ahol melegedni tudott és húst is süthetett. Kis idő múlva rájöttek arra is, hogy ha a kövekkel kirakott gödör felett kis nyílást hagynak, ott elvezethetik a füstöt.

Már az i. e. 350 körül épült epheszoszi Artémisz-templomban padlófűtést használtak. A padlóba épített csatornákat lignittel fűtötték. A középkori Rómában jelent meg a hypocaustum. Ekkor a pincében kemencéket fűtöttek, majd a meleg levegőt és a füstöt egy kéményen keresztül a hypocaustumba terelték. A közvetlenül e fölött található helyiségeket így fel tudták fűteni.

Az első kandallók Nyugat-Európában jelentek meg az 1400-as években. Ekkor még azonban inkább csak presztízstermék volt. A napjainkban legnépszerűbb zárt öntvény kandallókat csak 1970-ben kezdték gyártani, azonban azóta töretlen a népszerűségük.

Ha Ön is kandallót szeretne otthonába, vegye fel velünk a kapcsolatot! Legyen az csempekandalló, modern kandalló vagy rusztikus kandalló, mi megépítjük!

Milyen fát használjak a kandallóban?
Milyen fát használjak a kandallóban?
Sokan azt hiszik, hogy szinte bármilyen faanyag jó a kandallóba, mint tűzifa, azonban ez nem így van sajnos. Például nem szerencsés gyantás fát használni, pedig kifejezetten magas fűtőértékkel rendelkezik. A gyanta lerakódik a kandalló falain és károsítja azt. Ne használjunk a kandallóban felületkezelt fát - például lakkozott vagy festettet fát, illetve zsaluanyagot. Különböző műanyagok és egyéb nem oda való anyagok égetése pedig kifejezetten káros kandallónkra és egészségünkre nézve egyaránt.

A legjobb, ha kemény és megfelelően száraz fát használunk kandallónkban. A friss fa akár 80%-os nedvességtartalommal is rendelkezhet, ami nem ad igazán meleget, hiszen a hő nagyobbik része a nedvesség elpárologtatására megy el. Az ideális nedvességtartalom a tűzifában maximum 20%! Ehhez hozzávetőleg másfél éves szárításra van szükség. A tüzeléshez legmegfelelőbb faanyagok a tölgy, a gyertyán, a nyír, a bükk, a juhar és a kőris.

Ha további kérdése van a kandallókkal és azok használatával kapcsolatban, bátran tegye fel nekünk! Modern és rusztikus kandallók széles választékával várjuk kedves vásárlóinkat!

Elektromos kandallók

Hordozható csempe kandallók

Rusztikus Supra kandallók

Márvány kandallók

Modern Supra kandallók